Book tip: Plant & eter

Gabrielle Koster

Interested in plant based, healthy food and want to learn more about it – from fiber to vanilla – the book Plant & Eter might be a good addition to your book shelve. Even though you’re used to my writing in English, this post will be in Dutch since the book is in Dutch. 

Auteur Evelien Rozema studeerde biofarmaceutische wetenschappen en specialiseerde zich later in stoffen uit planten. Ze promoveerde op de effecten van natuurlijke stoffen uit planten op receptoren die bij diabetes type 2 en ontstekingsprocessen een rol spelen. Haar boek Plant & Eter staat bomvol informatie over plantaardig voedsel, van essentiële voedings- en bouwstoffen tot het verschil in ecologische voetafdruk tussen planteneters en vleeseters.

Voedings- en bouwstoffen

Wist je bijvoorbeeld dat er 22 aminozuren zijn (de bouwstoffen van eiwitten) die zowel in dieren als in planten voorkomen? Een aantal voorbeelden van plantaardige eiwitten die Evelien geeft, zijn peulvruchten, haver, bruine rijst, quinoa en zaden van de Johannespitbroodboom. Een aantal van die aminozuren behoren tot de essentiële voedingsstoffen, stoffen die we als mens niet zelf kunnen maken. “Tot de essentiële voedingsstoffen die ook in plantaardig voedsel voorkomen horen 13 vitamines, 16 mineralen, 9 essentiële aminozuren en 2 meervoudig onverzadigd vetzuren: linolzuur en alfalinoleenzuur,” aldus Evelien in Plant & Eter. In het hoofdstuk Essentiële voedings- en bouwstoffen vind je onder andere meer informatie over vitamines, koolhydraten, vetzuren, fytaten, vezels, inuline en nog veel meer.

Plantaardige recepten

It gets better: in Plant & Eter vind je een hele bups recepten. Van vanillemacarons met plantaardig eiwit (loopt het water je al in de mond?) tot yamadilla’s (de vegetarische variant van quesedilla’s, met zoete aardappel). Bij elk recept vind je een hele stoot aan nuttige voedingsinformatie. Zo lees je van alles over de smaak van tomaat, de voedingsstof lycopeen in tomaat (wat gerelateerd is aan een verlaagd risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en de teelt, om vervolgens een recept voor gazpacho te vinden. Not bad, right? 

Dol op botanische tuinen? Dan kun je je geluk al helemaal niet meer op, in Plant & Eter vind je praktijktips van medewerkers uit botanische tuinen voor in de eigen tuin.

Plant & Eter is verkrijgbaar in de boekhandel (Bruna) voor € 19,95.